Nieuws overzicht

De Stentor: 'Whatsapp voor apparaten'

Datum publicatie: 18 maart 2016

Bron: de Stentor (http://www.destentor.nl/regio/zwolle/zwols-bedrijf-start-met-whatsapp-voor-apparaten-1.5837814)

ZWOLLE - Het is vanaf vandaag een beetje drukker in de ether van Zwolle. Internetbedrijf Netivity heeft de stad aangesloten op het LoRaWAN-netwerk (dat staat voor Long Range Wide Area Network). De techniek is -net als de FM-radio, digitenne-TV, WiFi, DAB+ en gsm- gebaseerd op radiofrequenties. LoRaWAN maakt het mogelijk om apparaten en sensoren verbinding te laten maken met internet, waarbij ze weinig energie nodig hebben en over grotere afstand verbinding kunnen maken.

De techniek heeft als koosnaam The Things Network, omdat het onder andere de mogelijkheid biedt voor bijvoorbeeld moderne koelkasten om zelf boodschappenlijstjes door te sturen. "We willen graag ervaring opdoen met deze nieuwe techniek en zagen dat Zwolle nog geen eigen Community had voor het Things Network. We willen door een community te starten voor Zwolle een maatschappelijke bijdrage leveren aan de stad. We denken dat er veel partijen interesse hebben. Zo zijn ze op Windesheim en Deltion ook bezig met onderzoek naar deze techniek. Maar een aansluiting op het gratis toegankelijke nationale netwerk van Things Network was er nog niet", zegt Richard Selles, directeur van het Zwolse bedrijf.

Dit is een dienst specifiek voor bedrijven? Of kan ik er als gewone consument ook nu direct zelf iets mee?

"Het is een stuk nieuwe internet infrastructuur die voor iedereen gratis te gebruiken en toegankelijk is. Dus voor bedrijven en consumenten. Zoals je nu een radio koopt waarmee je door ontvangst van FM-signalen naar de radio luistert, zo kun je in de toekomst steeds vaker apparaten kopen die kunnen communiceren met het LoRaWAN. Wat je daar dan precies mee kunt, moet nog ontwikkeld worden. Maar net als bij nieuwe techniek als elektrische auto’s, moet iemand beginnen met het uitrollen van de infrastructuur die nodig is om er iets mee te kunnen. We zien er enorme potentie in en wij niet alleen. Op thingsnetwork zul je zien dat er in heel de wereld nu in geinvesteerd wordt. Ook in Nederland pakt KPN dit trouwens groot op. Maar die bouwen een netwerk, net als GSM en 3G en 4G waar ze abonnementen voor willen verkopen. Wij doen mee met de variant die gratis is voor iedereen."

Waterstanden doorgeven, koelkasten die boodschapenlijstjes sturen. Kunnen jullie nog meer voorbeelden noemen?

"Alles waar je eigenlijk wel mee het internet op zou willen, maar wat ingewikkeld is door technische hobbels, praktische hobbels of geld. Nu is het zo dat je via WiFi of 4G het internet op kunt. Maar die apparaten hebben altijd een stekker en een stopcontact nodig of moeten heel vaak aan de oplader. Ook is er dan vaak een abonnement nodig. En bij WiFi moet je vanalles instellen op je computer etc. Idee van LoRa is dat het deze hobbels weg kan nemen. LoRA is daarom bijvoorbeeld handig voor in de buitenlucht waar geen stopcontacten zijn en voor toepassingen waar je niet de hele tijd de accu voor moet opladen. Wifi en 4G is voor ‘streaming’ diensten. LoRa is meer voor sensoren en schakelaars, die een status van een bepaalde situatie kunnen doorsturen eens in de zoveel uur bijvoorbeeld of iets aan of uit kunnen zetten eens in de zoveel tijd."

Is het in feite een soort SMS-dienst?

"Deels, maar dan dus niet via GSM-netwerk, wat veel meer stroom kost en minder groot bereik heeft per antenne, maar dus via LoraWAN. Noem het eerder Whatsapp voor apparaten."

Moeten er nog veel investeringen gedaan worden voordat het uitgerold wordt in heel Zwolle?

"Ja en nee. De eerste gateway met een bereik van 15 kilometer gaat vandaag live bij ons. Maar het is wel zo hoe meer gateways, dus antennes op daken in de regio en in Zwolle, want we willen dus de hele regio Zwolle met 20 gemeenten aansluiten, hoe beter het bereik ook binnenshuis wordt en tussen hoge gebouwen bijvoorbeeld. Er wordt nu door thingsnetwork een 'crowd funded gateway' ontwikkeld die 200 euro gaat kosten."


Nieuws overzicht
Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer weten over en van onze producten?

Neem contact op
Kom jij werken bij Netivity?
Vacatures

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren.
Meer weten? Bekijk onze cookieverklaring.

Sluit melding