Standaard of maatwerk software?

'Software is altijd een dienst'

Een online platform kiezen is verschrikkelijk lastig. Want net als bij hypotheken, auto's en wasmachines, moet je zelf een kenner zijn om exact te weten wat je technisch gezien koopt. Bovendien, advies is goedkoop en iedereen weet het beter. In deze whitepaper hopen we je te helpen. Want uiteindelijk kan alleen jij bepalen welke software voor jouw organisatie geschikt is en van welke leverancier.

Introductie

En misschien shocking om te horen van een .NET internet software bedrijf: .NET is niet altijd beter. En ook: aan de broncode heb je eigenlijk niets, want software is altijd een dienst. Kies je voor Netivity of een ander, bedenk dat het altijd een huwelijk is. Het draait bij software dan ook om de huwelijkse voorwaarden en de klik tussen opdrachtgever en opdrachtnemer tegelijk.

Over deze whitepaper

We schrijven dit stuk omdat we bij de overheid, in e-commerce en de industrie zien dat organisaties nog steeds op basis van de verkeerde aannames keuzes maken. En vervolgens met software zitten die niet doet wat ze willen, inefficiënt is, duur in onderhoud en ontwikkeling remmend. 1 We zien software die ongebruikt blijft liggen, terwijl de licenties gewoon doorlopen. Zowel bij .NET, PHP, closed en open source, SaaS en in de cloud.

Illusie en afhankelijkheid

We zien organisaties die denken onafhankelijk te zijn van de leverancier 2 en er al gauw achter komen dat dit eigenlijk nooit het geval is, welke software je ook gebruikt. We merken dat ook onze klanten en potentiele klanten nog altijd met dit vraagstuk worstelen of daar veel mee hebben geworsteld in het recente verleden.3

Programmeertalen en platforms

Er zijn heel veel programmeertalen en programmeeromgevingen. Zoals Java, Javascript, Python, C++, C, Perl, PHP, C# en .NET. In deze whitepaper zullen het vooral hebben over PHP en .NET. Enerzijds omdat we met laatstgenoemde zelf werken en anderzijds omdat we in de praktijk vooral rond deze twee ‘technieken’ de meeste controverse zien. Er zijn bovendien tal van platforms die we hier zouden kunnen noemen. De platforms van Netivity, Intershop, Hybris en Demandware zijn voorbeelden van maatwerk, Magento en SEOshop voorbeelden van standaard software.

We zullen uitleggen dat de verschillen soms minder groot zijn dan gedacht, waarbij we vooral inzoomen op onze eigen software en die van Magento. We hebben namelijk met beide relatief vaak te maken. Ook gaat dit stuk vooral over het inkopen van software. Voor sommige grote organisaties speelt echter ook nog de vraag of ze het zelf zullen ontwikkelen.

In deze whitepaper vind je overigens veel vakjargon. Hiernaast is er daarom een korte begrippenlijst opgenomen.

Vooroordelen standaard

Eerst maar eens even een paar vooroordelen op een rij. Open source is voordeliger, direct leverbaar, veiliger, van betere kwaliteit en proven technology. Maatwerk is duur, heeft een langere oplevertermijn en het is maar afwachten of het doet wat je wil. PHP is beter dan .NET. Standaard software wordt veel meer gebruikt dan maatwerk. En als het in de cloud zit, nog beter. De broncode, die moet van jezelf zijn, want dat is wat je koopt. En de belangrijkste: met open source zit je niet aan een leverancier vast.

Vooroordelen maatwerk

Maar andersom klinken de vooroordelen net zo goed. Programmeurs die .NET gebruiken weten beter wat ze doen. Het is ingewikkelder en als je het snapt, ben je heel goed. Met maatwerk software kun je alle functionaliteiten combineren die je wil. Maatwerk is oneindig schaalbaar en vooral nodig bij grotere bedrijven en organisaties. Maatwerk is minder gevoelig voor hackers, want die willen niet voor elk platform opnieuw aan de slag.

Totaal irrelevant

Herken je jezelf erin of mensen uit je omgeving? Het is dan goed om te weten dat bovenstaande meningen volkomen irrelevant zijn. Natuurlijk, er zijn ervaringen en cijfers die ze staven. Maar er zijn er ook genoeg die ze weerleggen. Of je de oordelen herkent of juist wilt tegenspreken, je stapt in exact dezelfde valkuil. Het begint namelijk met de vraag wat je nodig hebt en met kennis van de voor- en nadelen van de verschillende oplossingen voor jouw situatie. Het is niet zwart-wit en daarmee niet eenvoudig.

Wat heb je echt nodig?

Het begint allemaal bij de vraag wat je rationeel gezien echt nodig hebt. Heb je tot enkele duizenden verschillende producten voor jaarlijks enkele tienduizenden klanten? Ben je een pure player of een retailer die online niet hoeft te combineren met offline kassasystemen en klantcontacten? Grote kans dat je prima toekunt met een technisch gezien vrijwel kant-en-klare webshop, bijvoorbeeld op basis van Magento of SEOshop.

Goede open source

De techniek erachter is behoorlijk slim. Goede open source software ontwikkelen waar klanten over de hele wereld zonder al teveel gedoe gebruik van maken, dat is enorm ingewikkeld. Hulde dus voor de webdevelopers die dat ontwikkelen. Gebruikers ervan onderscheiden zich ten opzichte van hun concurrenten niet zozeer door de techniek van een platform, maar vooral door goede content, front-end design, prijs-kwaliteit verhouding van producten en de persoonlijke service als het gaat om orderafhandeling. Als het platform dan doet wat het moet doen, is dat perfect.

Goed maatwerk

Als je gebruik maakt van een maatwerk software platform dan betekent dat, als het goed is, dat je een paar eisen hebt aan de functionaliteiten van je platform die cruciaal zijn voor het succes van jouw organisatie. Een goede leverancier en samenwerking daarmee, kan je een groot concurrentievoordeel opleveren. Je site is sneller, kan sneller doorontwikkeld worden, is gemaakt op de groei en kan koppelingen aan met tal van omnichannel oplossingen.

Lees verder

  1. Introductie
  2. Volume versus snelheid
  3. Functionaliteiten versus doorontwikkeling
  4. Snel ontwikkelen en problemen oplossen
  5. Open source versus closed source
  6. PHP versus .NET
  7. Vrije keuze of vastzitten

Bronnen:

Deel deze pagina