Case overzicht

Nieuw hoofdstuk voor boekenimporteur

Business to business e-commerce, je kunt er een boek over schrijven. Bij Van Ditmar verdienen ze in ieder geval een eigen hoofdstuk. Hun verhaal laat zien dat ook met old school feeds een high tech e-commerce platform mogelijk is. Duizenden boekhandels in Nederland bestellen er nu miljoenen boeken.

Leidende importeur

Van Ditmar Boekenimport, onderdeel van Audax, is een van de leidende importeurs in Nederland van Engelstalige boeken uit de Verenigde Staten en Groot-Brittanniƫ. Het assortiment van het bedrijf uit 1924 telt bijna zes miljoen titels, van managementboeken, tot kinder- en jeugd literatuur, kookboeken en thrillers. Van Harry Potter tot Jamie Oliver en Tom Clancy dus.

Kaft

Wie de site van Van Ditmar bezoekt, ziet het er niet aan af. De enorme wereld van boeken gaat namelijk schuil achter een eenvoudige kaft voor de argeloze bezoeker. Maar wie de sleutel heeft gevraagd, zoals een paar duizend boekhandels in Nederland deden, treedt binnen in een gigantische rijkdom aan verhalen en de service om ze in groten getale te bemachtigen.

Bliksemsnel

Vanuit de feeds van uitgevers als Random House, Gardners en Baker & Taylor worden dagelijks nieuwe titels ingeladen, ook voor e-books. Met een druk op de knop kunnen er grote partijen van worden besteld, waarna levering binnen 24 uur mogelijk is. Boekhandels kunnen er bliksemsnel in zoeken en dat is wel zo handig als de klant in de winkel staat en naarstig op zoek is naar dat ene boek.

Zoeken

Hier konden wij als internet software bedrijf dan ook onze expertise ten volle benutten. Bij deze klant is de uitdaging namelijk niet zozeer de front-end geweest, maar vooral een goede, snelwerkende oplossing maken om in de miljoenen titels te zoeken vanuit een eenvoudige interface. De zoekresultaten waren dikwijls niet relevant en lastig te genereren. Terwijl in de boekhandel een klant stond die juist op zoek was naar dat ene boek met de titel die begon met dat ene woord. Al met al een bewerkelijk systeem dat zeer aan vernieuwing toe was.

Tweakwise Enterprise

In dit geval kozen we uiteindelijk voor Tweakwise Enterprise: een maatwerk oplossing voor het zoeken-, filteren- en navigeren vanwege de extreme omvang van de steeds wisselende database. We combineerden daarin Tweakwise architectuur, technologie en ervaring en NoSQL-techniek. Het maakt de grote database van miljoenen titels toegankelijk met de snelheid, stabiliteit en het gemak die zo kenmerkend zijn voor onze oplossingen.

Old school feeds

Maar, er was nog een tweede uitdaging. Het assortiment van Van Ditmar wordt gevoed door talloze partijen met verschillende feeds. Sommige van de gebruikte koppelingen zijn ruim 30 jaar oud. En de wijze waarop die ellenlange lijsten met data over al die boektitels zijn opgesteld evenzo. We hebben daarom onder andere een groot aantal zogenoemde parsers gemaakt. Een parser is op maat gemaakte software die helpt de old school data om te zetten naar een moderne structuur. Zo hebben we nu alle verschillende feeds op gelijkluidende wijze in een enkele database beschikbaar.

Vernieuwing

Veel business to business bedrijven hebben te maken met verouderde onderdelen in hun IT-landschap, al dan niet van henzelf of van toeleveranciers. Het hoofdstuk Van Ditmar toont dat het geen belemmering hoeft te zijn voor verdere ontwikkeling. Een uitdaging is het zeker, maar daar schrijven wij dan een oplossing voor en daar worden telkens nog nieuwe paragrafen aan toegevoegd.


Over Van Ditmar

Van Ditmar Boekenimport is ruim negentig jaar oud, gevestigd in Amsterdam en maakt sinds 1988 onderdeel uit van het Audaxconcern. Van Ditmar is gespecialiseerd in de import, marketing en distributie van boeken en strips. Het bedrijf is de laatste jaren aanhoudend gegroeid door een gestage, marktvraaggedreven uitbreiding van het assortiment en de verbetering van de logistieke en administratieve dienstverlening. Van Ditmar levert boeken aan een grote variatie in winkels zoals boekhandels, musea en stations- en luchthavenkiosken.

Techniek en diensten

  • Platform: MVC 4, C# .NET
  • Front-end: CSS
  • Netivity modules en software: Navigator Enterprise, Forms
  • Klant sinds: 2013
  • Laatste project: integratie van Navigator Enterprise
  • Bijzonderheden: gebruik van NoSQL, grote database, bestelmodule zonder noodzaak PSP

Case overzicht

Bekijk ook.

Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer weten over en van onze producten?

Neem contact op
Kom jij werken bij Netivity?
Vacatures

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren.
Meer weten? Bekijk onze cookieverklaring.

Sluit melding