Blog overzicht

Wat kun je eigenlijk met LoraWAN?

Datum publicatie: 22 maart 2016

Bron: Jouke Schaafsma

Het is de vraag die veel mensen bezighoudt wanneer ze over LoRaWAN horen of Internet of Things (IoT). Wat hebben we eraan? Wie de techniek en de mogelijkheden op zich in laat werken ziet ineens veel kansen. Industrieel ontwerper Dennis Freië van Tricas Industrial Design & Engineering uit Zwolle geeft voorbeelden.

Wat is LoRaWAN ook alweer?

LoRaWAN staat voor Longe Range Wide Area Network, waar vaak nog aan wordt toegevoegd 'Low Power'. Het biedt een aantal voordelen boven gebruik van bekende draadloze internetverbindingen zoals WiFi en GSM. De draadloze verbindingen zoals we die nu al kennen vergen namelijk meer energie en hebben een kleiner bereik. Bovendien is de infrastructuur voor GSM zeer kostbaar, wat het gebruik ervan ook aan kosten gebonden maakt.

Grootste uitdaging voor een bredere inzet van draadloos internet, is echter de benodigde energie. Voor GSM- en WiFi-verbindingen is namelijk een verbinding met een stopcontact of regelmatig laden van accu's nodig. Ze zijn gemaakt voor streaming internet verkeer. LoRaWAN zenders kunnen met een enkele batterij jarenlang zenden en ontvangen. De techniek is erop gericht om relatief kleine berichtjes met data te verzenden zoals temperatuur, locatie, waarnemen van beweging of anderszins. Je moet daarbij dus ook denken aan andere toepassingen.

Mogelijkheden

LoRaWAN kan als netwerk relatief voordelig worden uitgerold en zodoende ook gratis beschikbaar worden gesteld, zoals The Things Network beoogt. Ook in Zwolle is daar nu een community voor opgestart. Op die manier wordt het mogelijk om veel meer te doen met draadloos internet. Volgens Dennis Freië biedt dat veel mogelijkheden.

"Eén van de trends die wij zien binnen productontwikkeling is de integratie van slimme technieken in consumenten en professionele producten. Dit biedt de mogelijkheid dat producten met gebruikers maar ook met andere producten kunnen gaan communiceren. Dit geeft voor Tricas bij het ontwerptraject veel nieuwe mogelijkheden en inspiratie."

Next Generation Products

Tricas is gericht op productontwikkeling voor innovatieve bedrijven, waarbij de focus ligt op nieuwe en onderscheidende producten, Next Generation Products. "Op dit moment zijn we met verschillende producten in ontwikkeling waarbij we bekijken welke meerwaarde LoRaWAN kan bieden. De mogelijkheden zijn legio, bijvoorbeeld kan gedacht worden aan verpakkingen die aangeven of de inhoud nog vers is, een printer die zelf nieuwe cartridges bestelt als deze leeg zijn of een medicijnverpakking die een berichtje stuurt wanneer medicatie moet worden genomen."

Samenwerken

Tricas en Netivity werken al langer samen. Volgens Netivity bieden dit soort samenwerkingsverbanden, waarbij een ieder zijn eigen expertise inbrengt, belangrijke uitgangspunten om LoRaWAN echt door te kunnen ontwikkelen. Individuen en organisaties uit Zwolle en de bredere regio rond Zwolle worden van harte opgeroepen mee te denken en mee te investeren in de uitrol van het netwerk. Er zijn gateways in ontwikkeling van 200 euro via The Things Network. De gateways met het grootste bereik kosten circa 1500 euro en zijn per direct beschikbaar via kerlink.fr. Ze worden gemaakt door producent Kerlink.

Contact

Laat ons weten wat jij ervan vindt en wat je bij wilt dragen, dat kan via info@netivity.nl. Op thethingsnetwork.org is nog meer informatie te vinden en kun je je ook aanmelden voor de community.


Blog overzicht
Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer weten over en van onze producten?

Neem contact op
Kom jij werken bij Netivity?
Vacatures

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren.
Meer weten? Bekijk onze cookieverklaring.

Sluit melding