Blog overzicht

Ouderdomskwalen bij internet (4)

Laatste levensfase Classic ASP

Datum publicatie: 04 mei 2017

Door: Remco Selles (software architect) en Adriaan Hogenstijn (business analist)

In het laatste deel van deze serie gaan we in op de grootste ouderdomskwaal: hoogbejaard zijn. Software die door pure ouderdom in de laatste levensfase is beland. We hebben het dan bijvoorbeeld over Classic ASP of een nog oudere opa: COBOL. Maar, zoals alles online, zelfs hoogbejaarde software leeft voor altijd voort.

Natuurlijk verloop hoogbejaarde software

Bij Netivity werd jarenlang geprogrammeerd op basis van Classic ASP van Microsoft. We hebben dan ook in de loop der jaren honderden websites en CMS'en opgeleverd in deze programmeertaal en techniek. Het duurde daarom wat ons betreft zelfs nog relatief lang voordat we volledig overgingen naar het .NET framework in 2011.

Classic ASP wordt zeldzaamheid

Maar, zoals dat gaat met hoogbejaarde software, door een natuurlijk verloop begint ook Classic ASP op onze servers steeds meer een zeldzaamheid te worden. Met de grote vooruitgang die .NET heeft betekend voor de mogelijkheden van internet techniek, is de ontwikkeling van nieuwe platformen in Classic ASP al jaren volledig gestopt bij Netivity en bij veel andere internet software ontwikkelaars ook.

Webdeveloper kent het niet meer

Alleen het hoogstnoodzakelijke onderhoud wordt nog gedaan. Nieuwe collega’s kunnen er al niets meer mee. Classic ASP wordt daarmee steeds meer het nieuwe COBOL. Een van de eerste en in de jaren '60 ontwikkelde programmeertalen die vooral in een zakelijke omgeving zoals bij banken werd gebruikt. Ook software gebaseerd op het aloude COBOL bestaat nog steeds. Vervangen is soms praktisch of financieel ongunstig. Wie er nog mee kan programmeren is daardoor zeer gewild.

Ouderdomskwaal 4: hoogbejaard zijn

Oorzaak: de programmeertaal en achterliggende techniek van software raakt achterhaald door de opkomst van betere technieken. Microsoft ondersteunt Classic ASP bijvoorbeeld nog tot zeker 2023, maar fundamentele wijzigingen (zoals op gebied van security) worden er niet meer gedaan.

Klachten

Het uitbreiden van tegenwoordig gewilde functionaliteiten bij hoogbejaarde software is door snel teruglopende kennis tijdrovend, zeer kostbaar en technisch soms zelfs niet mogelijk. De website wordt uiteindelijk vatbaarder voor veiligheidslekken, ook al zijn er nog wel patches voor bijvoorbeeld Classic ASP. De bruikbaarheid van de software of de gebruiksvriendelijkheid van websites voldoet allang niet meer aan de verwachtingen van gemiddelde gebruikers.

Preventie en medicijn

Tijdig overstappen op nieuwe technieken en programmeertalen. Bij investeringen altijd rekening houden met een maximale levensduur van software. Kies strategieën op gebied van software architectuur die levensduur verlengend zijn, zoals modulair ontwikkelen en het gebruik van specialistische SaaS oplossingen. Door een component gebaseerde software architectuur ontwikkelt het platform met klantwensen en techniek mee, zonder dat meteen alles opnieuw hoeft te worden ontwikkeld. Enkele platforms van Netivity bevatten nog Classic ASP componenten. Bij vervanging door modernere componenten worden deze steeds meer uit gefaseerd.


Blog overzicht
Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer weten over en van onze producten?

Neem contact op
Kom jij werken bij Netivity?
Vacatures

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren.
Meer weten? Bekijk onze cookieverklaring.

Sluit melding