Blog overzicht

Ouderdomskwalen bij internet (3)

Opspelende littekens

Datum publicatie: 04 januari 2017

Door: Remco Selles (software architect) en Adriaan Hogenstijn (business analist)

Volgens velen werd het internet zoals we dat nu kennen ergens in de jaren '90 geboren. Maar is internet nu bejaard of een twintiger? En hoe zit het met jouw applicaties? We maken daarom een serie over de meest voorkomende ouderdomskwalen bij internet. Vandaag: opspelende littekens.

Quick and dirty

Bij de doorontwikkeling van online platforms bestaat er soms grote druk om quick fixes te realiseren of workarounds. Zeker als een platform eenmaal online is, is de druk op het doen van aanpassingen groot. En dat is heel begrijpelijk. Meestal worden dat quick and dirty fixes: niet mooi, wel werkbaar. Er wordt een digitale hechtpleister geplakt. Maar zachte heelmeesters maken helaas ook online stinkende wonden. Een te nauwe focus op de korte termijn heeft een prijs.

Ouderdomskwaal 3: opspelende littekens

In de dagelijkse praktijk is er vaak veel druk om nieuwe functionaliteiten te maken en nog meer druk op het aanpakken van gewenste optimalisaties door voortschreidend inzicht. Bovendien lijken ze vaak eenvoudig om te implementeren. Bijvoorbeeld: je wilt beginnen met promotieberekeningen. Acties leiden immers tot meer omzet. Maar enthousiast geworden door het eerste succes, ga je naar mate de tijd vordert steeds meer uitzonderingen en complexiteiten toevoegen.

Technical debt

Eigenlijk ga je daarmee een technische lening aan op de tijd voor ontwikkeling in de toekomst. Het heet daarom ook wel een 'technical debt'. En die moet je wel een keer terugbetalen. Of niet, en dan loopt de schuld op. Zoals in het voorbeeld: je promoties worden hoe langer hoe meer technisch en functioneel onbeheersbaar. Ze gaan effect hebben op elkaar zonder dat nog helder is hoe dat precies komt. Wanneer de schuld niet terugbetaald wordt, wordt het systeem dus ook steeds slechter onderhoudbaar.

Klachten

Het introduceren van nieuwe features kost vervolgens steeds meer tijd en geld. Bij aanpassingen aan het systeem worden er daarbij nieuwe hiaten geïntroduceerd. En eerder opgeloste problemen komen later weer terug (regressie). Vooral eigenaren van platforms waar veel quick and dirty is gewerkt, merken (afhankelijk van omstandigheden) na ongeveer enkele jaren dat de problemen structureel worden. Ineens krijgen klanten onbedoeld gestapelde promoties, om maar iets te noemen.

Preventie en medicijn

Gebruik van quick and dirty aanpassingen is soms zelfs bitter noodzakelijk en op zich geen probleem. Zolang het maken van een structurele oplossing tegelijk wel wordt ingepland en uitgevoerd. Kortom, maak de wond vooral wel weer open om goed te laten herstellen. En prettig aan het digitale 'lijf' is dat het dan wel gewoon 'live' kan blijven tijdens de hersteloperatie. Overigens hebben we in geval van de promoties een speciale promotiemodule ontwikkeld zodat een online platform vanaf de geboorte meteen een gezonde start maakt.


Blog overzicht
Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer weten over en van onze producten?

Neem contact op
Kom jij werken bij Netivity?
Vacatures

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren.
Meer weten? Bekijk onze cookieverklaring.

Sluit melding