Blog overzicht

Ouderdomskwalen bij internet (2)

Online heupen

Datum publicatie: 01 december 2016

Door: Remco Selles (software architect)

Volgens velen werd het internet zoals we dat nu kennen ergens in de jaren '90 geboren. Maar is internet nu bejaard of een twintiger? En hoe zit het met jouw applicaties? We maken daarom een serie over de meest voorkomende ouderdomskwalen bij internet. Vandaag: een nieuwe online heup. Koppelingen maken het gebruik van oude software juist langdurig mogelijk. Maar ze zijn ook steeds meer noodzakelijk door het groeiend aantal specialistische software aanbieders. Online platforms worden daarom steeds meer afhankelijk van koppelingen en de mate waarin ze koppelbaar zijn.

Aflevering 2: een nieuwe online heup

Online platforms bestaan uit steeds meer koppelingen, de online equivalent van gewrichten. En hoe ouder je wordt, hoe meer gewrichtsproblemen. Maar eerst even wat achtergrond. Succes kent vaak vele vaders, maar Tim Berners-Lee wordt doorgaans als de grondlegger gezien van het internet zoals wij dat nu kennen. En dat internet is nogal succesvol. Het ons bekende internet werd medio jaren '90 groot. Zo werd in 1996 Hotmail geboren en vrij snel door Microsoft overgenomen.

Groeiende ouderdomsproblemen

De eerste Nederlandse webshop ging in 1995 online bij Wehkamp. Bol.com opende de deuren in 1999. Netivity bestaat sinds 1999 en we bleken al snel onderscheidend in de wereld van e-commerce. We waren er dus redelijk vroeg bij. We denken dan ook wat zinnigs te kunnen zeggen over de leeftijd van internet software. En dat doen we niet voor niets. Het wordt steeds belangrijker nu internet de 25 jaar is gepasseerd en oudersdomskwalen vaker voorkomen.

Oorzaak: nieuwe online heupen

Een online platform bestaat uit een groeiend aantal koppelingen, die bijvoorbeeld periodieke bestanden inlezen en realtime data-overdracht mogelijk maakt. En op zich is dat goed. Denk daarbij aan koppelingen met Facebook, DigiD, PSP (zoals Adyen), ESP (zoals Mailchimp), van leveranciers (voor producten, prijzen, termijnen en voorraden), SAP, Cendris (voor postcodes), PostNL, Coupons, Intersolve en vertaalbureaus. Er is steeds meer specialistische software van specialistische aanbieders, zoals ook onze Tweakwise voor zoek-, filter- en navigeersoftware.

Legacy en mainframes

Door gebruik te maken van component gebaseerde oplossingen in online platforms is het zelfs mogelijk om op een betrouwbare wijze legacy databases en mainframes te blijven gebruiken. Ook al zijn ze op zichzelf te oud en krakkemikkig om nog aan te passen. Zo lang ze in staat zijn slechts heel eenvoudige exports te maken, kun je ze blijven gebruiken. Zo ontwikkelden wij voor een B2B platform in de boekenbranche een koppeling voor ruim 15 jaar oude bestanden van een externe leverancier. Bestanden die opgebouwd zijn op een manier die we nu nooit meer zouden kiezen. Toch zijn ze nog prima te gebruiken, mits ze een nieuwe online heup krijgen bij nieuwe online platforms.

Flexibel en onderhoudbaarheid

Online platforms worden flexibel opgezet zodat nieuwe koppelingen in de vorm van componenten eenvoudig kunnen worden toegevoegd. En dat zonder onbedoelde negatieve effecten op veiligheid, onderhoudbaarheid en performance van het platform. De kracht van het online platform en de houdbaarheid ervan wordt hierdoor wel steeds meer afhankelijk van de implementatie van koppelingen, maar ook van de externe partij die de gewenste informatie levert.

Gevolg: nieuwe koppelingen

Als je een compleet nieuw platform ontwikkelt, moet je ook weer allemaal nieuwe koppelingen maken. Natuurlijk is er wel een mate van hergebruik, maar er is wel een nieuw gewricht nodig. Overigens kan dit net zo goed gelden voor een open source, standaard e-commerce platform. Hoewel er in dat geval vaak veel meer out of the box koppelingen beschikbaar zijn, moeten deze soms ook opnieuw ontwikkeld worden in geval van breaking changes in het e-commerce pakket van je keuze. Nu is dat allemaal veruit te verkiezen boven een software architectuur waarbij alles in elkaar is gevlochten. Bovendien is de wijziging ook te plannen: de upgrade of livegang van een nieuw online platform is aanwijsbaar.

Externe leverancier

Maar wat als de externe leverancier van de data zelf ineens een wijziging doet in zijn bestanden, hoe miniem ook? Bijvoorbeeld omdat er onbewust spraakverwarring is over de betekenis van een veld. Een simpel voorbeeld: een 'order' kan Engels zijn voor 'volgorde', maar ook Nederlands voor 'bestelling'. Je spreekt samen een bepaalde taal, maar soms heeft een woord een andere lading voor iemand dan voor jou. Dan kraakt, piept en knarst het. Dan trekt het online platform krom. Anders dan bij mensen, kunnen we gelukkig oneindig nieuwe online heupen ontwikkelen. We kunnen zelfs complete lichaamsdelen afstoten als ze de ontwikkeling van het hele lichaam in de weg zitten. Internet software is daarmee heerlijk maakbaar.

Preventie en medicijn: bewust van afhankelijkheid

Wees bewust van de afhankelijkheid van je gewrichten. Besef dat elk online platform in welke taal ook ontwikkeld, closed of open source, steeds meer te maken krijgt met koppelingen. Kies dan voor online platforms die flexibel zijn in de kern en eenvoudig gekoppeld kunnen worden met nieuwe en oude componenten. Hoe afhankelijker je wordt van leveranciers van interne en externe data, hoe belangrijker om grip te krijgen op de ontwikkeling van je gewrichten. Houdt daarom proactief zicht op de ontwikkelingen bij externe en interne leveranciers van data.


Blog overzicht
Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer weten over en van onze producten?

Neem contact op
Kom jij werken bij Netivity?
Vacatures

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren.
Meer weten? Bekijk onze cookieverklaring.

Sluit melding