Blog overzicht

Netivity start Things Network Community in Zwolle

Datum publicatie: 18 maart 2016

Bron: Richard Selles

Na steden als Amsterdam, Washington en Sydney, kijgt nu ook Zwolle aansluiting op The Things Network, een nieuw soort gratis draadloos internet. Internetbedrijf Netivity uit Zwolle heeft daartoe het initiatief genomen. Inmiddels hebben al meerdere organisaties zich aangesloten bij de community om dit te bereiken, waaronder het Zwolse bedrijf Tricas.

Gateways

Bedoeling is dat zoveel mogelijk geïnteresseerden en organisaties meedoen en ook zogenoemde LoRaWAN-gateways plaatsen die nodig zijn voor uitrol van het netwerk. Netivity zal de eerste gateway met een bereik tot vijftien kilometer vandaag activeren aan de Punterweg 2 in Zwolle. Netivity wil samen met burgers, overheden en bedrijven met The Things Network community de complete regio Zwolle gratis toegang bieden tot dit nieuwe type internet.

Internet of Things

The Things Network werkt op basis van LoRaWAN of simpelweg LoRa, wat staat voor Long Range Wide Area Network. De techniek is -net als de FM-radio, digitenne-TV, WiFi, DAB+ en gsm- gebaseerd op radiofrequenties. LoRaWAN maakt het mogelijk om apparaten en sensoren verbinding te laten maken met internet waarbij ze weinig energie nodig hebben en over grotere afstand verbinding kunnen maken. Zo komt de Internet of Things (IoT) dichterbij. Het alternatief is apparaten uitrusten met SIM-kaarten voor gsm-verbindingen bijvoorbeeld. Maar die vergen meer energie, meer gateways en abonnementen bij providers. Voor LoRaWAN geldt het tegenovergestelde.

Maatschappelijk

"Op dit moment wordt volop ge├źxperimenteerd met deze nieuwe techniek. Als Netivity willen we onderdeel uitmaken van die innovatie en tegelijk ook maatschappelijk gezien een bijdrage leveren", zegt technisch directeur Richard Selles bij Netivity. "We maken internet software voor de grootste e-commerce partijen en organisaties van Nederland. We weten nog niet precies wat LoRaWAN voor ze kan betekenen, maar dat hoort bij dit soort innovaties. De techniek is in ieder geval veelbelovend."

Toepassingen

LoRaWAN is niet gemaakt om gewoon over internet te surfen of met elkaar te bellen. Via LoRaWAN kunnen apparaten eenvoudige berichtjes via internet ontvangen en sturen. Denk daarbij aan de waterstanden in de plantsoenen of de locatie van tijdelijke verkeersborden. Ook zijn toepassingen denkbaar als track&trace van fietsen en huisdieren. Volgens Netivity lijken vooral in de industrie, retail, logistiek, asset management en voor gemeentelijke diensten mogelijkheden te liggen. LoRaWAN-apparaten en -sensoren kunnen ruim twee jaar werken in de buitenlucht op een enkele batterij.

Wil je ook meedoen? Stuur dan een mailtje naar info@netivity.nl of meld je aan via Thethingsnetwork.org


Blog overzicht
Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer weten over en van onze producten?

Neem contact op
Kom jij werken bij Netivity?
Vacatures

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren.
Meer weten? Bekijk onze cookieverklaring.

Sluit melding