Blog overzicht

Hoe zit het met Docker en .NET?

Datum publicatie: 18 mei 2017

Door: Jouke Schaafsma

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is Docker voor Windows server 2016 en .NET! Ja, over Docker kun je super enthousiast worden, zo merken we aan onze stagiair Christian Benstein (Infrastructure, Design & Security), die onderzoek doet naar de mogelijkheden van Docker voor Netivity. Hij is halverwege zijn onderzoek en zijn enthousiasme is aanstekelijk.

"Ik heb het een vriendin kunnen uitleggen om 3 uur 's ochtends, dus met jou moet het ook lukken", begint Christian. Met een whiteboard en een stift schetst hij in enkele minuten een paar blokken die verbonden worden met strepen en stipjes. Woorden als images, virtual machines en -natuurlijk- containers volgen elkaar snel op.

Containers

Want daar draait het om bij Docker: software wordt verpakt in containers. En door het in containers te verpakken en op de server te plaatsen, ontstaat veel meer flexibiliteit in het gebruik van de serverruimte. Docker is dus in de eerste plaats voor Netivity een kans om optimaler gebruik te maken van eigen servers. Lees dit als je meer algemene informatie wilt over Docker in zijn algemeenheid.

En dan .NET

Maar daar houdt het wat Christian betreft niet op. Een nieuwe rij woorden volgt: Elasticsearch clusters, Proof of Concept, Octopus Deploy, hypervisor en multilayer. De gedachte komt op dat niemand dit om 3 uur 's ochtends echt zou trekken. Maar met wat meer stift-en-whiteboard-actie begint ook dit wel te dagen. Belangrijkste is misschien nog wel dat Docker voor .NET relatief nieuw is en we hier onontgonnen terrein bereiken. Er zijn sinds 2016 Windowscontainers waarop .NET software kan draaien. Lees hier hoe het precies werkt.

Potentieel

Het betekent, zoals onderzoek van Christian nu uitwijst, dat in de workflow van Netivity de volgende toepassingen mogelijk lijken:

  • Optimalisatie van gebruik van server capaciteit (voor Windows server is er nog geen Docker Swarm, maar dat zou nog meer mogelijkheden bieden)
  • Optimalisatie van development intern (OTAP principe toepassen: Ontwikkeling, Test, Acceptatie en Productie. Geen gedoe meer met CSS Minifier bijvoorbeeld als een project van lokaal naar acceptatie gaat)
  • Optimalisatie van updates en versiebeheer (door file system layering binnen de Docker containers kunnen diverse elementen, zoals in de front-end, nog eenvoudiger worden ge├╝pdatet los van de back-end software)

Voor de klant

Al dit soort optimalisaties komen uiteindelijk ook ten goede van onze klanten. We kunnen er sneller door werken, hebben minder hardware nodig en de kans op bugs is kleiner. Komende weken werkt Christian de mogelijkheden verder uit, onder andere door een testomgeving op te zetten op drie van onze servers.


Blog overzicht
Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer weten over en van onze producten?

Neem contact op
Kom jij werken bij Netivity?
Vacatures

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren.
Meer weten? Bekijk onze cookieverklaring.

Sluit melding