Blog overzicht

Berucht IT-jargon verklaard

Datum publicatie: 11 februari 2016

Bron: Jouke Schaafsma

Programmeurs zijn er berucht om: het gebruik van vakjargon als een soort geheimtaal. Doordat we de hele dag coderen gaan we bijkans in code praten. En daar is dus niet alles mee gezegd. We schreven daarom de Netivity code. Onze woorden met onze definitie, gemaakt om het verder te ontwikkelen.

We love code

Allereerst, wij houden van ons vakjargon. We koesteren het. Het stelt ons namelijk in staat om elkaar onderling snel duidelijk te maken wat we bedoelen. Vaak gaat het om specialistische, technische onderwerpen en dan hebben we liever aan een woord genoeg. Bovendien, de wereld van IT (informatietechnologie) is internationaal, ontwikkelt snel en het Nederlands biedt niet altijd soelaas. Wij snappen zelf wat we bedoelen met een responsive site en de meeste van onze klanten ook. Vakjargon is er dus niet voor niets.

Lading

Tegelijkertijd, er is wel verbetering mogelijk. De lading en betekenis van sommige woorden veranderen door de tijd heen ook. Zo is een responsive site anno 2016 heel wat anders dan een responsive site uit 2012. De ene responsive site is dus de andere ook niet. Hetgeen al snel kan leiden tot meewarige reacties, ook onder webdevelopers en andere specialisten.

Kloof klein houden

Maar de grootste uitdaging blijft om de kloof zo klein mogelijk te houden tussen de inner circle die de 'code' spreekt en zij die dat absoluut niet doen. Terugkijkend op vijftien jaar lang online platforms en webapplicaties ontwikkelen, is het voor ons zonneklaar dat we onze beste software maken in nauwe samenwerking met onze klanten. En dan moet je elkaar dus wel blijven begrijpen. Dat gaat natuurlijk verder dan de terminologie, maar het maakt er wel onderdeel vanuit.

Onderzoek

Overigens zien wij dat niet alleen als uitdaging. Een van de aanbevelingen na het parlementair onderzoek naar ICT-projecten bij de overheid is: gebruik heldere taal in ICT-projecten. De oud-voorzitter van de Tweede Kamer kwam nog in de problemen omdat ze zei de betekenis van de afkorting 'ICT' te hebben moeten opzoeken.

Eigen code

Daarom zijn we begonnen onze eigen code op te schrijven. Voor onszelf en voor iedereen die daar baat bij heeft. We noemen het de Netivity code omdat we beseffen dat het onze uitleg is, dus onze definitie van een bepaald begrip. Het is ook niet bedoeld als woordenboek. Dat is werk voor andere specialisten, die daar vast ook hun eigen vakjargon voor hebben.

Reageer!

We horen graag wat je ervan vindt. Ook als je sommige woorden mist of wanneer ze een betere uitleg vergen.


Blog overzicht
Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer weten over en van onze producten?

Neem contact op
Kom jij werken bij Netivity?
Vacatures

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren.
Meer weten? Bekijk onze cookieverklaring.

Sluit melding